Rabu, 27 Juni 2012

Kålgryde

Jeg sad og diskuterede Stenaldermad med mine kolleger den anden dag, fordi endnu en er hoppet på vognen. Men de fleste er meget skeptiske og synes det virker helt umuligt og meget dyrt. Nu kan man jo tage en lang diskussion om hvorvidt mad skal være billigt på bekostning af vores helbred, men den tager vi en anden dag. Det fik mig bare til at tænke på vores elskede kålgryde. Det er faktisk en opskrift jeg har adopteret fra min længst afdøde far og udviklet lidt på.
Opskriften er en perfekt basisopskrift, ligesom man i sit tidligere liv, havde pasta med kødsovs, som en tilbagevendende ting, man altid lavede lidt om fra gang til gang. Og så altså RIGTIG BILLIG.


Basis ingredienserne er egentlig kål og hakket kød, samt karry, salt og peber. Slut -resten er bare at tilsætte efter smag og fantasi. Det er billigt og det mætter skønt. Alle kan li det! (Jeg har i hvert fald ikke mødt nogen som ikke ku)

Dagens kålgryde bestod af:
2 finthakket løg
2 fed hvidløg
3 stykker bacon
1 kg hakket øko okse (lam er altså også fantastisk, se evt her)
½ meget stort hvidkålshoved snittet i mindre stykker.
½ squash der trængte til at blive brugt
½ rød peberfrugt.
Masser af karry
salt og peber
½ ds koncentreret tomatpure
Lidt chili

Det hele svitses og simrer lidt i gryden. Rækkefølgen er ikke så vigtig, men start fx med løg, karry og kød, derefter kål og andre grønsager som kan tåle lidt længere, fx gulerødder.

Det hele tager under en halv time at lave og smager skønt. Kan evt. toppes med lidt chilisovs, hjemmelavet ketchup eller hvad du lyster. Men det er ikke nødvendigt.
Kan også laves i forvejen og tager ikke skade af at stå længere tid på komfuret

Andre forslag til hvad du kan vælte fra køleskabet og ned i gryden:
Champignon
Gulerødder
Tomater (men lige dem, har du ikke i køleskabet vel! Det ødelægger smagsudviklingen)
Pølserester
Marinerede hvidløg
Porre
Pastinak
Augergine
paprika
Resten af dåsen med flåede tomater
Jordskokker
Majs (duer ikke, hvis du er meget striks paleo)
Brocollistokken
Blomkål
Bladselleri
peberfrugter alle farver
Vinslatten fra flasken
Forårsløg
Andre slags kål
evt. frugt der passer til karrysmagen.

Variation?
Hvis du ikke kan li karry eller trænger til lidt afsveksling duer den også med paprika og spidskommen eller de grønne krydderurter fx timan og salvie. Man kan også lave en stærk mexi udgave med spidskommen, chili, cacao og den slags.

For brunt?
Drys med masser af hakket persille eller purløg.

Billigere endnu?
 Brug mere kål og mindre kød, men også mere fedt, fx andefedt eller baconfedt.

Endnu sundere?
Hvis du har tid til overs, så er det jo sundt at få lidt rå grønsager også, så en salat ved siden af er fint. Men hey, det her er jo opskriften til de travle dage, så det er ok, hvis du dropper det! Du fik sikkert til frokost....
Load disqus comments

0 komentar