Senin, 27 Agustus 2012

Dagens aftensmad

Uhme num - det blev godt.

Ovnbagt fisk (giv 175 grader i 15-20 min) toppet med en hjemmelavet pesto. Pestoen var hjemmelavet med rucola, gulerodstoppe, lidt persille, citron, solsikkekerner, god olivenolie, b-vitamin/gærflager og lidt peccorino-ost. Yum yum! (Lidt mere udførlig opskrift på rucola pesto findes her)

Salat af friske tomater og agurker fra drivhuset, toppet med forårsløg og dild fra haven. (Og til dem der ikke kan lide tomater, var der en udgave med skiver af gule gulerødder i stedet)

Salat af reven rå rødbede med skøn dressing af olie, valnøddeeddike, lidt god honning, salt og peber. Toppet med gul og orange gulerod, samt lidt frisk mynte fra haven.
(Hvis du savner en decideret opskrift på rødbedesalat, så find den her)

Der var også tøm køleskabet klatter - de smagte godt, men lignede ... hundelorte..(såå dem må i ikke se - øv bøv) Det var blendede rester af blomkål, en brocollisalat med hvidløg, en ovnbagt auberginesalat og sådan. Samlet med æg og lidt blendede mandler.

..OG så serveret på terassen i solskin.

Det vildeste er faktisk, at det ikke engang tog specielt lang tid at lave :-)

Read more

Selasa, 21 Agustus 2012

At finde inspiration

Jeg elsker at finde inspiration til min madlavning. Det er nærmest min yndlingsbeskæftigelse. Men det tager også tid. Det kan tage rigtig meget tid. Og engang i mellem har man brug for at køre noget af på rutinen. Så får vi typisk sådan noget "rutine" mad et par dage, indtil jeg igen synes der må ske noget nyt eller finder et eller andet spændende der skal afprøves.

I dag vil jeg anbefale et par ting der inspirere mig og hvor det meste snildt kan ændres til stenalderkost, fordi tilgangen i princippet er minimalt med mel, sukker og korn.

Fra WEB:
En samling PCO venlige opskrifter:
http://pcoliv.dk/category/g%c3%a6ste-kokke/
(PCO venlig kost forsøger at undgå sukker og hurtige kulhydrater)
Herfra kunne jeg fx tænke mig at afprøve Thomas Rodes kalve-ret og så de krydderurte squash. (Foto herunder er lånt fra opskriften på sidstnævnte)


**********************************

Jeg vender også ofte tilbage til madbanditten, som er inspirerende på alle mulige måder. Masser af opskrifter, men også betragtninger over mad generelt.

BØGER:

Så har jeg lige lånt "Kvinde optimer din kost" på biblioteket. Skøn bog. Overvejer kraftigt om jeg må eje den. Hormonstabiliserende kost er godt for alle, for det er også kost der stabilisere blodsukkeret og fordi vi hele livet igennem har brug for at have styr på vores hormoner. Læse evt mere om bogen her:



I denne bog vil jeg som noget at det første kaste mig over fiskeretterne - de ser rigtig gode ud. Men der følger nok en kyllingeret lige i hælene eller noget af det lækre grønsagstilbehør.
Opskrifter fra bogen:

*********************

Jeg elsker også alle Oscar Umahros kogebøger, men dem har jeg jo skrevet om før, så jeg vil bare minde om, at hvis du ikke har kigget i dem endnu, er det på høje tid!
Du kan finde et par af hans opskrifter her:
http://www.netspiren.dk/info/sunde-opskrifter--103l1.aspx (Scroll lidt ned, så kommer en samlet oversigt)
http://decubalplus.dk/kostraad-til-din-hud/opskrifter-fra-umahro-cadogan.aspx

*********************
Og Oscars ex-kone; Thorbjörg laver også fantastiske (og hormonstabiliserende) opskrifter. Især kan jeg godt li "Spis dig yngre"-bogen. Jeg har også læst "10 år yngre på 10 uger", men det virkede ærlig talt fuldkommen Uoverkommenligt på mig, som endda gør en del af tingene der er nævnt i bogen i forvejen. Det var de ca (meget ca) 1. mio kosttilskud jeg stod af på.

Du kan finde nogle af hendes opskrifter på hendes egen side:
http://www.thorbjorg.dk/din_vitalitet/opskrifter

Har for tiden set mig lidt lun på Rucola og jordbær salaten, selv om det med jordbærene vidst er ved at være forsent.
http://www.thorbjorg.dk/din_vitalitet/opskrifter/vis/jordbr_og_rucolasalat/salater
men så laver jeg den nok bare med blommer eller andre bær.

************
Ja, inspiration er der masser af, nu mangler jeg bare "lige" en metode til at huske de opskrifter på de rette tidspunkter. Hvordan gør man det smart?
Read more

Selasa, 07 Agustus 2012

Krabbesuppe – billig og hjemmelavet.

Et rigtig familieprojekt. Vi har sommerferie og vi nyder det. Vi har været på stranden og fange krabber. Det var super super nemt og endte med årets skønneste suppe! Jeg er sikker på at vores stenalder forfædre også må have nydt den slags.
Ungerne er vilde med at fange krabber og især Silje halede dem bare op af vandet.
Der er sikkert mange måder at gøre det på, vores redskaber var snore og en spand med havvand.
Vi fandt muslinger, knuste en med en sten, bandt den på snor og stak snor i vandet. Få sekunder/minutter efter var en krabbe i gang med at spise og kunne hales lige op og ned i spanden. Den samme musling kunne endda bruges flere gange. Herligt herligt.

Suppen nydes på terassen i sommerhuset. Ah, det er velfortjent


Sådan lavede vi vores suppe:
Ingredienser:
En masse krabber. Der har nok været en 20-30 stykker – mange på str med en  hånd. Antallet er ikke så afgørende.
1 stor porre
1 stort løg
3 gulerødder
3 nye kartofler (kan undlades, hvis du ikke spiser den slags)
Vand
Salt og peber + paprika
Fløde, kokosfløde eller anden fløde efter smag og præferencer

Sæt en stor gryde vand over. Når vandet spilkoger, smider du de levende krabber i (de dør med det samme). Hvis der er mange, kan de koges af flere gange eller med små pauser, hvis vandet går af kog.
Lad dem ligge i vandet et par minutter til de skifter farve.

Kassér vandet og find en hammer. Alle krabberne knuses i skallen (den her del, kan børnene godt li at hjælpe til med) og smides i en ny gang vand (evt med salt denne gang) og koges ca 15 min. Herefter sies den gode fond fra – det er den du skal bruge til suppen. Skallerne kan du kassere, eller hvis du orker, pille noget krabbekød ud af, som du smider i suppen. Den er fin uden.

I en anden gryde svitser du grønsagerne, som du lige har hakket i et par passende stykker. Gem min. et fed hvidløg til senere.. Når grønsager er svitsede, tilsætter du krydderier og krabbefond. Kog et par min – tilsæt sidste fed moset hvidløg og fløde efter eget valg. Varm igennem. Smag til – spis og nyd.

I vores familie var vi helt vilde med resultatet. Det smagte simpelthen vidunderligt. Og vi glæder os allerede til næste gang.

Kommentarer:
·         Du kan bare bruge forskellige grønsager efter hvad du lige har. Det kunne også sagtens være tomat, squash, knoldselleri, spinat, peberfrugt, forårsløg eller andet. Jeg ville dog gå efter min. En ting med løgsmag.

·         Grunden til at krabberne koges to gange, er for at få det værste sand og skidt ud af dem. Den første gang kogevand dufter vidunderligt, men er noget snamset.

·         Du behøves ikke vente til sidst i processen med at putte hvidløg i, men jeg synes det giver en anden og rigtig god hvidløgssmag, hvis det ikke er opvarmet så længe.

·         Hvis du køber krabberne hos fiskehandleren, er de nok noget større og behøves formenligt ikke en forkogning, dertil kommer, at det er nemmere at få noget reelt kød ud af dem – men det er ikke lige så sjovt og billigt!

Pssstt: Hvis du ikke er Paleospiser, kan du også overveje opskriften med krabber i sprøde ruller med mozarella fra Alletiders kogebog.

Tak fordi du kiggede forbi!
Hulehilsen Malene
Suppe nærbilled -hmm, det er ikke nemt at tage billeder af.

Krabber i spand

Indlægget indeholder affiliate links. Handler du gennem disse støtter du bloggen, uden det koster ekstra for dig. Tak for det!
Read more